Hukommelsesteknik

Fra JuraWiki
Skift til: navigering, søgning

Her kan du finde lidt hjælp til at styrke din hukommelsesevne.


Ruteplan og association

Teknikkerne beskrevet her er baseret på Oddbjørn Bys bog Memo, samt egne erfaringer med teknikken. Bogen giver en hurtig indføring i metoden, der er let anvendelig.

Lidt baggrund om hvorfor det virker

Siden du blev født har din hjerne været beskæftiget med at lære at finde rundt i denne nye verden. Du har således sjældent problemer med at genkende steder du har været og kan typisk hurtigt finde rundt i området igen, selvom der er gået flere år siden du sidst var der. Stederne er således lagret i din hjernes langtidshukommelse. Du har endda mulighed for i tankerne at forestille dig at du bevæger dig rundt i området. Du kan huske om du den ene dag tog en bestemt rute til arbejde, og den anden dag en anden. Du kan gennemgå ruten og huske hvad du så undervejs.

Ideen med ruteplanen er at udnytte denne evne. Ved at knytte din viden (det du vil huske) op på fysiske steder som du kender, bliver det lettere at genkalde din viden. Din viden er der, ruteplanen hjælper dig med at finde den frem igen.

Ideen kort forklaret

Teknikken er at lave en ruteplan med et antal punkter svarende til de nøgleord du ønsker at huske.

I starten er det fornuftigt at have huske ét nøgleord på hvert punkt i ruten. Vil du f.eks. huske de første 10 grundstoffer, laver du en rute med 10 punkter.

Senere kan du udvide så du husker to eller flere nøgleord på hvert punkt. Hvor mange nøgleord du kan håndtere pr punkt, må din egen erfaring vise, prøv dig frem.

Ruteplanen

Ruteplanen laver du i et område du kender. Det kan være ruten fra dit hjem til arbejde eller skole, du kan også lave ruten rundt i huset. Forestil dig at gå en tur rundt i huset, hvert rum kan være et punkt.

Nøgleord

Når du har din ruteplan klar er det tid til gemme nøgleordene på ruten.

Ideen er at lave visuelle associationer til de ting du vil huske.

En association kan være en ting eller en person, men aldrig et begreb. Det vigtige er at associationen har et fysisk udtryk. Bevægelse og humor eller måske lyd kan gøre det hele lidt lettere, f.eks. en hoppende bold, en ven på rulleskøjter eller lignende. Kun din fantasi sætter grænser. Endda en lyseblå sky kan fungere.

Det er ikke nødvendigt at det er logisk. Faktisk kan det være en fordel at det ikke ligner.

Eksempler:

Rettighed = Tallerken med mad (En lun ret)
Retsgrundlag = gulvtæppe med §§-tegn overalt.
Kompetence = et petanque sæt ("Kom-petanque-ce")
København = den lille havfrue

Men hvilke nøgleord skal jeg huske?

Det er ikke nødvendigt at huske hele sætninger. Find nogle centrale ord, eller overskrifter. Ruterne og nøgleorderne skal ....

Eksempel

Gennemgang af eksempel på brugen af ruteplan og association.

TODO
Generer et eksempel som illustrerer ideen. Ikke nødvendigvis jurarelateret eksempel.
 1. København (Hovedstadsområdet)
 2. Århus
 3. Odense
 4. Aalborg
 5. Esbjerg
 6. Randers
 7. Kolding
 8. Horsens
 9. Vejle
 10. Roskilde
 11. Herning
 12. Silkeborg
 13. Næstved
 14. Fredericia

Kilde: Danmarks statistik


Specifikke teknikker