Forskel mellem versioner af "Immaterialret"

Fra JuraWiki
Skift til: navigering, søgning
(Ophavsret)
(Patentret)
Linje 47: Linje 47:
  
 
==Patentret==
 
==Patentret==
 +
===Regelgrundlag===
 +
* [https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=26593 Patentloven (PTL)]
 +
 +
===Patenterbarhed===
 +
Der kan opnås patent til en ''opfindelse'' der kan udnyttes industrielt, jf. PTL § 1.
 +
{{Lov|PTL|1|Den, der har gjort en opfindelse, som kan udnyttes industrielt, eller den, til hvem opfinderens ret er overgået, har i overensstemmelse med denne lov ret til efter ansøgning at få patent på opfindelsen og derved opnå eneret til at udnytte den erhvervsmæssigt. Opfindelser kan patenteres på alle teknologiske områder.}}
 +
 +
 
{{Todo|Beskriv}}
 
{{Todo|Beskriv}}
  

Versionen fra 9. okt 2007, 09:31

Ophavsret

Retsgrundlag

Stiftelse

Ophavsret etableres straks ved frembringelsen af et værk. Der er ikke krav om registrering af ophavsret eller anden sikringsakt, tværtimod er det ikke muligt at registrere en sådan ret.

Hvad der nærmere forstås ved værk følger af OHL § 1.

OHL § 1

Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.

Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.

Stk. 3. Værker i form af edb‑programmer henregnes til litterære værker.

Værksbegrebet i OHL § 1 skal forstås meget bredt, og opremsningen er således ikke udtømmende. Desuden ses at ikke alene traditionel kunst er beskyttet, men ligeledes "anvendt kunst", herunder edbprogrammer, jf. stk. 3.

For at et værk er ophavsretligt beskyttet skal det opnå en vis originalitet, den såkaldte værkshøjde.

Hvem tilkommer rettigheden?

Som hovedregel tilkommer ophavsretten den fysiske person der har frembragt værket, jf. OHL § 1, stk. 1, og opnås som sagt allerede fra frembringelsestidspunktet.

Ved ansættelsesforhold i en virksomhed, må der normalt indfortolkes en rettighedsovergang i ansættelsesaftalen, således at virksomheden erhverver ophavsretten til værket frembragt som led i arbejdet. Rettigheden over edbprogrammer er reguleret i OHL § 59.

Rettighedens indhold

Ophavsretten indeholder en eneret til at råde over det frembragte værk, jf. OHL § 2, stk. 1.

OHL § 2

Stk. 1 Ophavsretten medfører, med de i denne lov angivne indskrænkninger, eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden i oprindelig eller ændret skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur‑ eller kunstart eller i anden teknik.

Eneretten gælder således både værket i dens oprindelige som i den ændrede skikkelse. Ændringen må dog ikke være så markant at værket mister sin "identitet". Der er her tale om en fremtoningsbeskyttelse. Ideen fra værket kan bruges til frembringelse af et nyt værk, jf. OHL § 4, stk. 2.

OHL § 4

Stk. 2 Ophavsretten til et nyt og selvstændigt værk, som er frembragt gennem fri benyttelse af et andet, er ikke afhængig af ophavsretten til det oprindelige værk.

Ren kunst nyder ophavsretlig beskyttelse i betydeligt omfang. Brugskunst og lignende må tolerere mere indgående efterligninger.

Ophavsmandens droit moral er beskyttet, jf. OHL § 3. Dvs. hans ideele interesse i værket, herunder den kunsteriske anseelse. Værket må således ikke gøres tilgængeligt på en i den henseende krænkende måde, jf. OHL § 3, stk. 2.

Indskrænkninger i eneretten

Det er som hovedregel lovligt at fremstille "enkelte eksemplarer" til privat brug, jf. OHL § 12, stk. 1. Privat brug forstås i den sammenhæng som indenfor familie- og omgangskredsen.

Denne ret til privatkopiering er dog indskrænket ved OHL § 12, stk. 2-5. Således at privat brug inden for digital kopiering alene omfatter personligt brug eller indenfor husstanden. Desuden skal man være indehaver af et originalt eksemplar.

TODO
Aftalelicensordning
TODO
Citatretten

Varighed

Ophavsretten udløber 70 år efter ophavsmandens død, jf. OHL § 63. "Andre rettigheder" efter OHL kap. 5 er undergivet kortere varighed.

Patentret

Regelgrundlag

Patenterbarhed

Der kan opnås patent til en opfindelse der kan udnyttes industrielt, jf. PTL § 1.

PTL § 1

Den, der har gjort en opfindelse, som kan udnyttes industrielt, eller den, til hvem opfinderens ret er overgået, har i overensstemmelse med denne lov ret til efter ansøgning at få patent på opfindelsen og derved opnå eneret til at udnytte den erhvervsmæssigt. Opfindelser kan patenteres på alle teknologiske områder.


TODO
Beskriv

Brugsmodelret

TODO
Beskriv

Topografiret

TODO
Beskriv

Designret

TODO
Beskriv

Varemærkeret

TODO
Beskriv

Overdragelse

TODO
Beskriv

Sanktioner

TODO
Beskriv

Links

  • http://www.dkpto.dk/ - Patent- og Varemærkestyrelsen - Registrering af/søgning i danske patenter og varemærker.